Födelsedagstårta

För lite mindre än en månad sedan fyllde jag år. Då hade jag min mormor, morfar, moster, mamma och pappa på besök. De senaste åren har det blivit en tradition att jag bakar en citronmoussetårta för jag vet att min mormor gillar den så mycket. I år var den extra smaskig med ett täcke passionfrukt överst.

Den är lite bökig att göra eftersom man behöver en massa olika byttor att vispa olika saker i, men det går ganska snabbt när man väl är igång. Och allt är mödan värt när man får smaka den!

Botten:
300 g mandelmassa
3 ägg

Fyllning:
4 gelatinblad
3 ägg
1 1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
saften av 1 stor citron
skal av 1/2 citron
1 dl kesella

Garnering:
Bär/frukt, t.ex. färska hallon, passionsfrukt, physalis, kiwi eller vad som passar efter säsong

Ugn: 175°

Gör så här:
1. Riv mandelmassan grovt. Vispa samman den med äggen. Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Var försiktig så att ströbrödet inte kommer högre upp på kanten än vad bottnen är.
2. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna.
3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 6-8 minuter.
4. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med florsocker ljust och pösigt.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren skål. Vispa grädden till hårt skum i en annan skål.
6. Häll citronsaften i en liten kastrull. Krama vätskan ur gelatinbladen och lägg ner dem i citronsaften. Värm på svag värme och låt gelatinbladen smälta. Låt det svalna lite.
7. Häll ner gelatinblandningen i äggulesmeten under omrörning. Tillsätt rivet citronskal och kesella. Rör sedan ner grädden och till sist äggvitorna.
8. Häll smeten över kakan och täck med folie. Ställ formen att stelna minst 4 timmar i kylen. Garnera så tjusigt det bara går!

Mer julkort




Papper: K&CO - Old World Stack, Basic Grey - Eskimo Kisses
Bokmärken: Panduro, Julmarknad på Tivoli
Chalk: Versa Color - Sand, Color Box - Dark Brown
Band: Mormors gamla

Julkort

Årets julkort är faktiskt redan färdiga för min del. Så är det när man har en ledig helg - Jag blir rastlös efter en kvart och drar igång ett nytt projekt. Jag har gjort tre olika modeller i år och här är den första.

Fram

Bak

 

Papper: K&CO - Old World Stack, Dekorativa Design - Vinter
Bokmärken: Panduro, Julmarknad på Tivoli
Chalk: Versa Color - Sand, Color Box - Dark Brown
Band: Åhléns, Panduro
Stämplar: Basic Grey Clearstamp - Figgy Pudding, Inque Boutique - See d's; Savoir Faire, Scapa Motivstämplar/Reprint


En enkel söndagslunch

Om man inte är bjuden på 90-årskalas en söndag kan man alltid göra en enkel och smaskig omelett på det man har hemma. Själv har jag cocktailtomater, rökt kalkon i strimlor, oliver, vitlök och kryddor i min. Toppad med ungsrostade grönsaker (från frysen).

Berlockarmband

I höst har jag även hållt på och gjort berlockarmband. Det är min favorittyp av armband. Jätteroligt att göra och dessutom väldas snyggt. Jag älskar alla detaljer och att man kan göra det i alla färger så att det passar till alla kläder.




Här har jag gjort ett i silver och lila och ett i guld och naturfärgat.

Adventspyssel

Att koka egen glögg är både gott och enkelt. Perfekt att göra till advent! Funkar också som fin gåbort-present.



1 flaska vitt vin

Lag:
2-3 kanelstänger
10-12 kryddnejlikor
10-12 kardemummakärnor
2 st pomeransskal
1 dl vatten

Koka lagen på låg temperatur i ca 5-6 minuter. När det kokar, tillsätt ca 1/2 dl socker. Mängden kan variera beroende på vinet man gör glöggen på och hur sött man vill ha det. Blanda sedan lagen med vinet. Ifall glöggen ska drickas med detsamma kan man värma alltihop i kastrullen. Annars låter man det svalna och häller på flaska.

Rödvinsglögg brukar jag göra på samma sätt med, men ibland kokar jag den genom att blanda vinet med stark svartvinbärssaft. Då behövs inget extra socker. Man kan också spetsa glöggen med lite vodka eller konjak. Vill man ha alkoholfri glögg kan man alltid göra på enbart svartvinbärssaft och lag, så blir den barnvänlig.

Höstens skörd

Den här hösten har jag gjort av med två stora korgar fulla med äpplen. Dels älskar jag att äta äpplen som de är. Jag äter äpplen varje dag! Sen har jag gjort en massa mos också. Detta är en av omgångarna jag kokade i höstas. Perfekt sätt att ta tillvara mindre fina äpplen och fallfrukt. Och smaskens på gröten är det också! Eller bara som det är med lite socker och kanel på.


Adventsfint

Under dagen har jag även gjort i ordning min adventsljusstake inför morgondagen. I år valde jag att fylla den med hassel- och valnötter samt kanelstänger och stjärnanis. Både snyggt, gott (om man inte är nötallergiker som jag...) och väldoftande!


Pepparkaksbak

Årets första pepparkakor är bakade lagom till första advent. För första gången på länge hade jag en helt ledig dag utan någonting inplanerat. Därför passade jag på att göra peppisar, något jag inte hann med förra året. Har jag tur kanske jag hinner med en omgång till!


Sommarmat i december

När det blir såhär grågråaregråast brukar jag längta tillbaka till sommarens alla goda middagar på balkongen. Här är ett av mina enklaste recept. Man kan slänga lite vad man tycker är gott eller det man har hemma. Superbra ju! Det är en sallad, men den är ljummen, så den passar lika bra på vintern!

1 kartong blandade blad/sallad
4 st plommontomater
1 gul paprika
1 zucchini
1 ask champinjoner
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon eller rökt skinka
4 port bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
Olja till stekning

 

Till servering:
Balsamvinäger
Olivolja
Rostade frön, t.ex. pumpafrön eller solrosfrön

 

Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och tillsätt buljongtärningen i vattnet. Låt svalna något.
Skiva paprika, zucchini, champinjoner och purjolök. Finhacka vitlöken. Stek alltsammans i olja tills det fått fin färg.
Stek bacon/skinka så det blir knaprigt. Hacka i små bitar.
Klyfta tomaterna och blanda med salladen.
Blanda i de stekta grönsakerna, den ljumna bulgurn och baconbitarna. Strö över rostade frön och ringla lite balsamvinäger och olja över det hela.
Servera med halloumi, tzatsiki och ett gott bröd.
Ät med fyra hungriga vänner.


Gåbort-present

I tisdags var jag och några av mina närmaste tjejkompisar bjudna hem till vår vän Cissi på att göra sushi. En synnerligen flott tisdag må jag säga! Gott och supertrevligt.

Som värdinnepresent hade jag med mig denna pocketbok och två chokladbitar, inbundna i ett fint sidenband. En fin liten gåbort-present är alltid uppskattat!


Läderarmband

När jag ändå är igång med att uppdatera kan jag ju passa på att visa ett armband jag gjort för ett tag sedan. Superenkelt med flätat läder/mockaband och med en berlock vid låset. Passar till allt!


90-årskort

Min blogg har legat i ide i ett bra tag nu. Det har helt enkelt varit för fullt upp med annat. För fullt för både pyssel och uppdateringar. Men vem kan hålla sig ifrån pyssel när julen börjar närma sig?

Nu på söndag fyller min morfar 90 år och självklart måste han få ett extra fint kort. Inget vanligt köpekort.

Papper: K&CO - Old World Stack, Basic Grey - något väldans gammalt, Tunnare kartong i naturfärg
Bård: Sassa Frass Lass
Fjäril: Stämpel
Färgläggning: Promarkers
Ram: Stämpel från Prima
Glitter: Granit
Siffror: Handskrivna
CutOut Kalender: ATC Collection - Calligraphy