De sista julklapparna...

Nu när alla mina nära och kära redan fått sina julklappar behöver jag inte längre hålla innehållet i dem hemligt. Därför kan jag nu lägga upp lite bilder och så på bloggen!

Det första är en liten tavla från Tilda på Panduro som jag broderat till mitt gudbarn och kusinbarn Emma. Man skulle dessutom färglägga motivet efter man hade broderat konturerna.
137116-321


Nästa julklapp var en receptbok till min kusin med några recept inskrivna. Det var de sakerna som jag vet att hon gillar att äta mest när hon är hemma hos oss, bland annat min mormors specialrecept på drömmar, mammas superenkla och supergoda kladdkaka och min kusins favoritbuffébröd.
137116-322137116-323

Lite andra julklappar som jag inte hann ta bilder på, för de blev klara i nästan sista minut, var en blommig, altrad bricka till mormor och såklart de fina chokladpralinerna som jag gav bort till hela tjocka släkten i fina burkar!

PIF

För ett tag sedan vann jag en PIF av Carolina, så nu är det min tur att piffa vidare!

PIF står för Pay It Forward och betyder alltså att den som vinner en PIF ska anordna en ny PIF-tävling. Den som vinner i den får i sin tur fixa en ny tävling och så fortsätter det hela! Och vad vinner man då? Jo, ett litet paket med scrapsaker!

Vill du vara med? Lämna då en kommentar (gärna med mailadress) till detta inlägg så är du med i dragningen. Vinnaren utses 2 januari.

Lycka till!

Julklappstips - Sista Minuten

Jag hatar att handla julklappar de sista dagarna innan julafton. Dels vill jag inte stressa runt och försöka hitta julklappar "bara för att", utan hinna fundera länge och verkligen välja ut de ultimata julklapparna, och dessutom hatar jag att trängas med alla andra på julklappsjakt.

Men behöver man fixa några sista-muniten-klappar föredrar jag verkligen sådana man kan göra själv. Helst ätbara! Då kan man handla på närmaste mataffär som förmodligen har lite bättre öppettider än andra butiker så man kan slippa undan den värsta trängseln. Enda problemet är att man oftast behöver lite tid att pyssla med julklapparna hemma efter själva köpet, men det tycker jag bara är mysigt!

En annan fördel med hemgjorda och ätbara klappar är att alla blir glada över att få dem. Man slipper få någon dammsamlande pryl att ha i ett skåp och aldrig används och är det inte alltid roligare ju personligare en julklapp blir?


Lite olika förslag på sådana julklappar skulle kunna vara:

* Hemgjord marmelad efter ett spännande recept. Har du inget eget finns det massor av förslag på nätet. Garanterat ingen annan som ger exakt likadan klapp!
* Hemgjord senap. Det finns otaligt många olika senapsrecept på nätet vare sig man vill ha stark, söt, mild eller spännande kryddad senap. Passar bra till all julmat också!
* Hemgjort julgodis. Det kan vara allt från ditt hemliga recept på kola, lyxiga tryfflar eller bara göra något så enkelt som att hacka lite mandel eller nötter och blanda med smält blockchoklad!
* Baka pepparkakor! Jätterolig sysselsättning och om man dekorerar dem fint med till exempel kristyr och silverströssel, blir det riktiga lyx-pepparkakor.
* Köp en flaska vin och knyt fast en påse glöggkryddor runt halsen med ett vackert band. Inte bara en fin present utan också massor med julstämning!
* Koka egen saft och ge bort.
* Gör små marsipanfigurer och doppa i choklad. Låt fantasin flöda och gör klassiska tomtar och grisar eller blommor, lejon och björnar! Om du är lite feg finns det massor av bilder och tips på nätet om hur man skapar olika figurer i marsipan.
* Köp en lite finare olivolja och krydda med till exempel hela pepparkorn och piri-piri, rosmarinkvistar och saffran eller kanelstång, apelsinskal och saffran. Häll eventuellt över oljan i en finare glasflaska om oljan säljs i någon ful plastflaska.

Själv har jag kokat egen marmelad med fikon, blodapelsin och kanel. För att göra burkarna lite finare har jag satt rutigt tyg på locket och knutit ett snöre med en innehållsetikett på. Dessutom har jag gjort egen skånsk, stark senap att ge bort. Också de burkarna med rutigt tyg på. Det har även lyckats bli en hel del fina chokladpraliner att ge bort. Jag satsade på att hitta på egna recept till dem och det resulterade i fem olika smaker: Mörk chokladtryffel, Mörk choklad med hasselnötter och pepparkaka, Mörk choklad med hasselnöt och tranbär, Vit choklad med mörk tryffelfyllning och Mörk choklad med hasselnöd och nougatfyllning. Låter lyxigt, smakar smaskens, men var faktiskt inte alls svårt att göra!
137116-320

Pepparkakshus

Jag brukar ibland försöka mig på att göra ett eget pepparkakshus. Då har jag alltid köpt en sån där färdig låda där alla delarna bara är att klistra ihop med socker och garnera, men i år kände jag för att få göra ett helt eget! Tyvärr blev det inte så fint som i min tanke - lite skeva delar, ena takbiten lite bränd i kanten, kristyrstruten gick sönder så inte ens garneringen blev bra... Fast det är väl så det ska vara om man försöker göra ett eget pepparkakshus första gången. Lite skevt, fult och hemmagjort helt enkelt!

Jag har i alla fall bestämt mig för att ge bort huset till mina grannar på julafton. Jag lyckas aldrig knapra i mig hela och min pojkvän bangade på att hjälpa till. Mina grannar däremot brukar vi alltid byta små julklappar med och de har ju trots allt 9 barn som gillar söta saker! (Förvisso är det "bara" 5 som fortfarande bor hemma) Det blev ett litet "landskap", om man nu ska överdriva, runt huset också med bomullssnö, en julgran, en tomte och ett paket på baksidan!

137116-318137116-319

Julklappsinslagning

Själva inslagningen är halva nöjet med julklapparna tycker jag! Inte bara att det är roligt att slå in paketen, utan också roligare för den som öppnar. Detta verkar även våra butiker veta om för det dyker bara upp mer och mer roliga inslagningspapper, band och snören i handeln.

Själv har jag i år mest satsat på en traditionell julstil på mina paket. Här kommer lite inslagningstips:

* Jag har slagit in med vanligt naturfärgat papper. Många fördelar har det! - Billigt, mycket papper på rullen, miljövänligare...). Knyt Sedan fina band, spetsar eller bara vanligt papperssnöre runt (även det sistnämnda har samma fördelar som pappret). Det är bara att ta vad man har hemma helt enkelt. Det blir superfint och jättemysigt!

* Gör egna adresser. De som är på bilderna är utklippta från en tidning, men annars kan man bara använda lite grövre papper och klippa ut från. Klistra på små bokmärken (finns fina, jättebilligt på t.ex. Willys), urklipp ur tidningar eller andra små bilder och skriv med fina pennor. Stämplar är också fint att använda på.

* Några av paketen har jag använt sigillack på. Det ger en extra mysig julkänsla.

* Knyt fast en liten grej i presentsnöret på paketen. Jag har t.ex. knytit fast en liten träängel på ett paket och en liten leksaksbil på ett annat, allt beroende på vem som ska få paketet. Kul dekoration och kul med 2 paket i ett!

* Använg gamla tygrester, bandstumpar eller andra fina "restsaker" du fått nät du varit kreativ på annat håll. En stump av en fint sidenband som blivit över kan man ju t.ex. knyta fast en adress med. En stuvbit tyg kan man slå in en klapp med. Använd fantasin så kan du använda stumparna istället för att slänga dem!

137116-312137116-313

Julklappstips - CD-fodral

Min moster gilar att åka på bussresor runt om i Europa med sin väninna. Då brukar hon ofta ha med sig ljudböcker och CD-skivor till själva bussturen. Därför har jag gjort ett CD-fodral som hon kan ha alla sina skivor i när hon åker iväg. Fodralet är i neutral plast oc köpt på MUJI.

137116-309
137116-310137116-311

Julstämning

Att fixa julstämning på 24,5 kvadrat är inte det lättaste. Det jag saknar mest är att vi inte kommer ha plats för den underbara granen. Istället har jag köpt lite grenar (de skulle egentligen varit vita, men jag har letat förgäves) och hängt mina hemmagjorda tags i den.

137116-317

En traditionell adventsljusstake med fyra ljus är även det ett måste för mig. Vår är klädd med mossa, stjärnanis och kanelstänger.
137116-316

Julkulor som dekoration är ingen omöjlighet fastän vi inte har gran. Här har jag hängt dem i olika längder från gardinstången.
137116-315

För mig handlar julen även mycket om dofter. Här har jag gjort ett eget litet pottpurri av julens typiska doftämnen - apelsin, kanel och nejlikor.
137116-314

Julklappstips - Middagsinspiration

En julklapp som min mor ska få i år av mig är en bok med titeln "Vad ska vi äta?". Det är en receptbok gjord i ett vanligt, trist fotoalbum (29:- på Clas Ohlsson tror jag) som jag piffiat till utsidan på. Insidan är full av urklippta recept från tidningar, reklam i mataffärerna och andra gratisrecept. Det smarta med att använda just ett fotoalbum är att man i plastfickorna lätt kan byta ut recepten mot andra man hellre gillar.

Min mor brukar ofta fråga mig vad jag är sugen på för mat och klaga på sin stundom dåliga fantasi. Med denna bok är det meningen att hon ska bli inspirerad av antingen hela recept, smaker, ingredienser, nya kombination eller helt enkelt återupptäcka gamla godingar. Matinspiration helt enkelt.

137116-306
137116-308137116-307