Julvört
En smaskig vört bakade jag i helgen. I och för sig innehåller den rätt många olika ingredienser, men det är enkelt att baka - bara att röra ihop allt och sen sköter det sig själv i ugnen. Dessutom är det väl mödan värt när man får smaka brödet!
1 dl rågkross
4 dl siktat dinkelmjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl mörk lättöl
2 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl rårörda lingon
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan öl, fil, sirap och lingon. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1,5 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 1h. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.
2 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl rågkross
4 dl siktat dinkelmjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl mörk lättöl
2 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl rårörda lingon
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan öl, fil, sirap och lingon. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1,5 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 1h. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.
Kommentarer
Trackback