God Jul


Saffranstryffel med kokos och vit choklad

De sista timmarna innan jul passade jag på att göra saffranstryffel. Lite pilligt, men väldans gött!



Saffranstryffel med kokos och vit choklad:
40 st

Saffranstryffel:
250 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 g saffran

Häll grädde och saffran i en kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen av spisen och bryt ner vit choklad. Rör om tills allt smält ihop och blandats till en jämn smet. Ställ i kyl i några timmar tills smeten blivit helt kall och lite stelnad.

200 g vit choklad
kokosflingor
40 st ischokladformar

Glasera ischokladformarna med 100 g smält choklad. Lättast tycker jag är att använda en lite texked. Låt stelna i kyl eller en liten stund i frysen. Klicka i den kalla saffranstryffeln och låt kallna o kyl/frys en stund igen. Smält de sista 100 g:en choklad och bred ett "lock" över tryffeln. Strässla över lite kokos innan chokladen stelnar. Förvara i kyl.

Pepparkakor i långa rader


Julvört

En smaskig vört bakade jag i helgen. I och för sig innehåller den rätt många olika ingredienser, men det är enkelt att baka - bara att röra ihop allt och sen sköter det sig själv i ugnen. Dessutom är det väl mödan värt när man får smaka brödet!

 

2 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl rågkross
4 dl siktat dinkelmjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl mörk lättöl
2 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl rårörda lingon

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan öl, fil, sirap och lingon. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1,5 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 1h. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Tändsticksaskar

Tänsticksaskar är en fin gåbort-present eller roligt att ge bort tillsammans med t.ex. fina ljus eller ljusstakar. Eller varför inte en med extra långa stickor till den som har en egen braskamin?

Superenkelt och rätt snabbt att göra och dessutom är det lätt att hitta material till det.


Papper: Basic Grey - Eskimo Kisses
Rosetter: Avklippta från en gammal bh
Bling: Nagelstenar, Scrapbox/Pyssel & Ting


Rocky road

Rocky road är ett av de godaste godisarna som finns. Och lättlagat och lättvarierat också! Ett riktigt toppengodis alltså. Senast gjorde jag en variant med jordnötter, cornflakes och marshmallows, men egentligen kan man stoppa i lite av varje. Och man kan ta så mycket man tycker av vardera ingrediens. Mycket av det som är godast!

Rocky road grundrecept:

600
g mörk choklad
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows, eller stora klippta i bitar
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbadeller i micron. Blanda ner alla övriga ingredienser i en bunke. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut den till en ca 3 cm tjock platta. Låt stelna i kylskåp och skär sedan upp den i mindre bitar.

Man kan byta ut ingredienser (t.ex. om man är nötallergiker) till exempelvis cornflakes, skållad och rostad mandel, andra sorters nötter, gräddkolor, nonstop och mycket, mycket mer. Bara dina smaklökar sätter gränser!


Inlagda tomater

Soltorkade tomater är bland det bästa jag vet. Jag gjorde en egen inläggning till dem. Det är hur enkelt som helst! Varva torkade tomater med tunt skivad vitlök, torkade örter (t.ex. basilika, oregano, timjan m.m.) och en god olja. Låt den dra till sig i några dagar innan du äter den.


Tekula med prisma

Jag har också gjort denna variant på tekula. Den har en prisma och en bjällra i änden.


Tekula med tofs

Jag har gjort fler pimpade tekulor. Denna är med en tjusig tofs i änden.


Apelsinkakor med chokladtryffel

I lördags hade jag glöggmys hemma hos mig med folk från min gamla gymnasieklass. Det var en tradition hos oss när vi gick i skolan att ha knytis-julbord. På senaste åren har det blivit glöggknytis istället där alla tar med sig egen glögg och något gott att ha till. I år gjorde jag ett experiment på apelsinkakor med chokladtryffelfyllning. Söta och lite macaron-lika.

Till ca 25 st kakor:

Kakdeg:
200 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl

rivet skal av 1 apelsin
0,5 dl riven kokos

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
(allt går inte åt på dessa kakor, så gör julgodis av resten!)

Börja med att göra choklastryffeln: Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om till en jämn smet när chokladen smälter. Låt tryffeln svalna och stelna till i rumstemperatur till bredbar konsistens.

Arbeta samman ingredienserna till degen. Lägg degen i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Rolla små bollar av degen och platta till litegrann så att kakorna blir stora som femkronor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 8-10 min. Låt kakorna kallna (annars smälter chokladtryffeln) och bred på chokladtryffel på hälften av kakorna. Lägg de "tomma" kakorna som lock.

Scones

I helgen blev jag lite extra pyssilg och sugen på att baka och göra andra godsaker. Bland annat överraskade jag min pojkvän med scones till frukost i söndags. Med smör och marmelad på. Mums!

Dessa scones är en engelsk variant som är supergoda!

4,5 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl/grahamsmjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
2 msk råsocker
125 g kallt smör/margarin
1 ägg
2 dl mjölk (3%)
ägg till pensling

Blanda mjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop allt. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda allt sammans till en deg. Platta ut till ca 3 cm tjocka bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250° i 10-15 min, tills de fått fin, gyllene färg.

Jul i vårt hus

Nu luktar det sådär hemtrevligt juligtså fort man kommer innanför dörren hemma hos oss. Allt tack vare dessa apelsiner som jag stoppat nejlikor i.


Medaljonger

Dessa halsband ska bli julklappar. Väldans lätta och roliga att göra. Lätt att variera och göra många olika. Tyvärr hade jag lite svårt att hitta material till dem, men det gick till sist! Det går att variera dem med paljetter, metalldekor, berlocker och annat vackert och smått. Beskrivningen hittar ni här.


Julkort till andra sidan atlanten

Min mormor frågade om inte jag kunde göra ett julkort som de kunde skicka till våra släktingar i Kanada, och visst kunde jag det! Min morfar poängterade att jag skulle blir tvungen att skriva "merry christmas" på det så att de skulle förstå. Han är så rolig.


Tyvärr syns det inte så bra på bilden, men alla snöflingor glittrar massor i silver.


Papper: Dekorativa Design - Vinter
Stämpel: Basic Grey - Figgy Pudding, Inque Boutique - See d's; lil' stamps
Sticker: Victoria's Design House
Glitter: Granit

Pimpade tekulor

En enkel och fin present kan det bli av en vanlig tekula. I kedjan fäster man ett smyckeslås så att man kan ta av smycket när man diskar tekulan. Sedan hänger man på en kedja med pärlor, prismor, berlocker eller tofsar. Här har jag gjort en med en tekanna i änden.


Underbara Clara

Tänkte tipsa om en av mina favoritbloggare som jag läser varje dag! Just nu har hon dessutom en rolig tävling på gång där man kan vinna massa fina kläder. Hoppas ni ska gilla henne lika mycket som jag gör!

Underbara Clara

(Bild från aftonbladet)

Så ska min jul låta

Adolphson och Falk - Mer jul
Dean Martin - Let it snow! Let it snow! Let it snow!
John Lennon - Happy Xmas (war is over)
The Pogues - Fairytale of New York
Busungarna - Tomten jag vill ha en riktig jul
Sofia Karlsson - Så mörk är natten i midvintertid
Bing Crosby - White Christmas
Bing Crosby - Winter Wonderland
Bing Crosby - Have yourself a merry little Christmas
Bing Crosby - Jingle Bells
Just D - Juligen
Frank Sinatra - Santa Claus is coming to town
Kim Wilde & James Smith - Rockin' around the Christmas tree
Nat King Cole - Frosty the snowman
The Refreshments - Jingle bell rock
Ella Fitzgerald - Santa Claus got stuck up my chimney

Lussebullar

I år har jag inte hunnit göra några lussebullar än, men förra året gjorde jag så här fina. Där alla bullarna hade olika miner.


ca 30 saftiga lussebullar:

50 g jäst
5 5 dl standardmjölk (3%)
150 150 g smör
250 250 g kesella
2 2 dl strösocker
2 2 kuvert saffran (1 g)
1 1 tsk salt
16 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Ugn: 225°

Värm smör och mjölk i en kastrull tills det är fingervarmt (37°).
Smula jästen i en bunke och lös den i lite av den ljumma mjölkblandningen. Blanda sedan i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i cirka 1 timma.
Knåda degen på mjölat bakbord i några minuter.
Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
Forma till lussekatter (snurra ändarna inåt åt olika håll) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter, till dubbel storlek.
Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla på bullarna.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt bullarna svalna på galler.


Godmorgon, älskling


Myskvällar

Åh, vad härligt att det äntligen blivit vinter på riktigt! Och frosten gör att det blir lite vitt så man nästan tror att det är snö och det blir litelite ljusare ute.

I morse när jag åkte buss till min praktikplats var det alldeles kolsvart, men det lyste riktigt fint i alla fönster av ljusstakar och stjärnor. Lika fint var det nu när jag åkte hem.

Idag värmer jag mina händer på varma drycker och lyssnar på julmusik. Kanske blir det bakat lite pepparkakor ikväll också.