God Jul
Saffranstryffel med kokos och vit choklad
Saffranstryffel med kokos och vit choklad:
40 st
Saffranstryffel:
250 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 g saffran
Häll grädde och saffran i en kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen av spisen och bryt ner vit choklad. Rör om tills allt smält ihop och blandats till en jämn smet. Ställ i kyl i några timmar tills smeten blivit helt kall och lite stelnad.
200 g vit choklad
kokosflingor
40 st ischokladformar
Glasera ischokladformarna med 100 g smält choklad. Lättast tycker jag är att använda en lite texked. Låt stelna i kyl eller en liten stund i frysen. Klicka i den kalla saffranstryffeln och låt kallna o kyl/frys en stund igen. Smält de sista 100 g:en choklad och bred ett "lock" över tryffeln. Strässla över lite kokos innan chokladen stelnar. Förvara i kyl.
Pepparkakor i långa rader
Julvört
2 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl rågkross
4 dl siktat dinkelmjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl mörk lättöl
2 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl rårörda lingon
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan öl, fil, sirap och lingon. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1,5 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i ca 1h. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.
Tändsticksaskar
Superenkelt och rätt snabbt att göra och dessutom är det lätt att hitta material till det.
Papper: Basic Grey - Eskimo Kisses
Rosetter: Avklippta från en gammal bh
Bling: Nagelstenar, Scrapbox/Pyssel & Ting
Rocky road
Rocky road grundrecept:
600 g mörk choklad
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows, eller stora klippta i bitar
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbadeller i micron. Blanda ner alla övriga ingredienser i en bunke. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut den till en ca 3 cm tjock platta. Låt stelna i kylskåp och skär sedan upp den i mindre bitar.
Man kan byta ut ingredienser (t.ex. om man är nötallergiker) till exempelvis cornflakes, skållad och rostad mandel, andra sorters nötter, gräddkolor, nonstop och mycket, mycket mer. Bara dina smaklökar sätter gränser!
Inlagda tomater
Tekula med prisma
Tekula med tofs
Apelsinkakor med chokladtryffel
Till ca 25 st kakor:
Kakdeg:
200 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
rivet skal av 1 apelsin
0,5 dl riven kokos
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
(allt går inte åt på dessa kakor, så gör julgodis av resten!)
Börja med att göra choklastryffeln: Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om till en jämn smet när chokladen smälter. Låt tryffeln svalna och stelna till i rumstemperatur till bredbar konsistens.
Arbeta samman ingredienserna till degen. Lägg degen i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Rolla små bollar av degen och platta till litegrann så att kakorna blir stora som femkronor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 8-10 min. Låt kakorna kallna (annars smälter chokladtryffeln) och bred på chokladtryffel på hälften av kakorna. Lägg de "tomma" kakorna som lock.
Scones
Dessa scones är en engelsk variant som är supergoda!
4,5 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl/grahamsmjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
2 msk råsocker
125 g kallt smör/margarin
1 ägg
2 dl mjölk (3%)
ägg till pensling
Blanda mjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop allt. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda allt sammans till en deg. Platta ut till ca 3 cm tjocka bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250° i 10-15 min, tills de fått fin, gyllene färg.
Jul i vårt hus
Medaljonger
Julkort till andra sidan atlanten
Tyvärr syns det inte så bra på bilden, men alla snöflingor glittrar massor i silver.
Papper: Dekorativa Design - Vinter
Stämpel: Basic Grey - Figgy Pudding, Inque Boutique - See d's; lil' stamps
Sticker: Victoria's Design House
Glitter: Granit
Pimpade tekulor
Underbara Clara
Underbara Clara
(Bild från aftonbladet)
Så ska min jul låta
Dean Martin - Let it snow! Let it snow! Let it snow!
John Lennon - Happy Xmas (war is over)
The Pogues - Fairytale of New York
Busungarna - Tomten jag vill ha en riktig jul
Sofia Karlsson - Så mörk är natten i midvintertid
Bing Crosby - White Christmas
Bing Crosby - Winter Wonderland
Bing Crosby - Have yourself a merry little Christmas
Bing Crosby - Jingle Bells
Just D - Juligen
Frank Sinatra - Santa Claus is coming to town
Kim Wilde & James Smith - Rockin' around the Christmas tree
Nat King Cole - Frosty the snowman
The Refreshments - Jingle bell rock
Ella Fitzgerald - Santa Claus got stuck up my chimney
Lussebullar
ca 30 saftiga lussebullar:
50 g jäst
5 dl standardmjölk (3%)
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Ugn: 225°
Värm smör och mjölk i en kastrull tills det är fingervarmt (37°).
Smula jästen i en bunke och lös den i lite av den ljumma mjölkblandningen. Blanda sedan i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i cirka 1 timma.
Knåda degen på mjölat bakbord i några minuter.
Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
Forma till lussekatter (snurra ändarna inåt åt olika håll) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter, till dubbel storlek.
Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla på bullarna.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Låt bullarna svalna på galler.
Godmorgon, älskling
Myskvällar
I morse när jag åkte buss till min praktikplats var det alldeles kolsvart, men det lyste riktigt fint i alla fönster av ljusstakar och stjärnor. Lika fint var det nu när jag åkte hem.
Idag värmer jag mina händer på varma drycker och lyssnar på julmusik. Kanske blir det bakat lite pepparkakor ikväll också.